Nazad!


 

Intervju: Dr. Džejms Lajon, politički analitičar pri ICG-u.
Idealno rješenje za BiH je protektorat. Svaka etnička grupa ima mogućnost i moć da blokira funkcionisanje centralnih organa *. Ako se Dejton ne počne sprovoditi do juna naredne godine, propast će.

Razgovarala: Edina KALAMUJIĆ

Lajon: U BiH sve je pitanje nekog interesa

- Sprovedbe Dejtonskog sporazuma trenutno nema. Postoje mnoge stvari u Sporazumu koje se uopće ne sprovode. Najprije - povratak. To je problem koji je i danas daleko od rješenja i na tom polju je situacija kritična. Osim toga, Dejton je predvidio stvaranje ujedinjene države na centralnom nivou, odnosno postojanje dva enititeta, s tim da ni jedan od njih ne bude čist etnički entitet, a situacija je potpuno drugačija, rekao je u razgovoru za "Dnevni avaz" dr. Džejms Lajon, politički analitičar u Međunarodnoj grupi za krize (ICG).

Komunističke stranke

Kako ocjenjujete sadašnju situaciju u BiH?

- Danas faktički postoje tri entiteta - hrvatski, srpski i bošnjački, s tim da tu i tamo postoje gradovi koji su multietnički. To znači da je BiH podijeljena, da centralni organi ne funkcioniraju, a svaka etnička grupa ima mogućnost i moć da blokira funkcioniranje centralnih organa. BiH nije pravna država, pravosudni sistem ne funkcionira, stranke koje su počele rat, SDA, HDZ, SDS u jednom smislu, su još na vlasti. Uglavnom, lideri koji su pokrenuli rat još vladaju.

Kako po Vašem mišljenju teče provedba Dejtonskog sporazuma?

- Prije rata BiH je bila država gdje je na vlasti bila jedna politička stranka, komunistička. Danas je situacija u SDA, HDZ-u i SDS-u otprilike ista, jer su te stranke još uvijek na neki način komunističke, njihovi političari još rade u okvirima starog sistema. Prošlo je tri i po godine Dejtonskog mira, a BiH nije ujedinjena država i daleko je od toga, Hrvati teže za trećim entitetom i eventualnim otcjepljenjem od BiH i pripajanju Hrvatskoj. Dosta ljudi u RS najviše bi voljelo biti u sastavu SRJ.

Ko je kriv za takvo stanje?

- Postoje političke stranke koje su za to krive. To su SDA, HDZ, SDS i SRS. Kada bi se SFOR i NATO povukli iz BiH, bilo bi samo pitanje vremena koliko dugo bi trajao mir prije nego što ponovo dođe do nacionalnog sukoba

Opasnost od sukoba

Elaborat ICG-a

ICG trenutno priprema elaborat o sporovođenju Dejtonskog sporazuma. O čemu se konkretno radi?

- Sada pripremamo elaborat u kojem ćemo razmatrati da li je Dejton propao ili se još može spasiti. Pregledamo Sporazum i njegovo sprovođenje. Dejton je protpisan prije skoro četiri godine. Za to vrijeme za rekonstrukciju BiH potrošeno je oko 5,1 milijardu dolara. Međunarodna zajednica hoće da izgradi jaku i zdravu BiH, a po današnjem tempu Dejton je daleko od realizacije, pogotovo što se pažnja javnosti prebacuje na Kosovo, a pomoć se smanjuje. A BiH će, ako nije spremna na to, stradati. Izvještaj će izaći krajem augusta, a govorit će o stanju Dejtona i BiH danas.

Koliko je realno da će se odredbe Dejtonskog sporazuma sprovesti do kraja?

- Dejton treba da se sprovede do kraja, ali danas ne ide u tom pravcu. Političari kažu da će sarađivati sve dok dobivaju donatorsku pomoć, ucjenjuju, jer ako se od njih traži da nešto sporovedu, hoće da im se plati. Kada pomoć prestane vjerovatno niko neće htjeti sarađivati sa međunarodnom zajednicom, jer neće imati interes. U BiH je sve pitanje nekog interesa. Ako rezultata ne bude do juna naredne godine, Dejtonski sporazum će potpuno propasti.

Sve češće se govori o reviziji Dejtona. Kakav je Vaš stav o tome?

- Opasnost od revizije Dejtonskog sporazuma je višestruka. Svaka strana će vući na svoje, odnosno sve tri strane će htjeti svoje države, što povlači raspad današnje BiH. Pitanje je kako će se ponašati svaki od tri naroda, da li će opet doći do sukoba, jer je mnogo spornih pitanja.

Zaštita od političara

Kako međunarodna zajednica vidi reviziju Dejtonskog sporazuma?

- To je uvođenje protektorata u BiH, kao u vrijeme Austro - Ugarske, kada je BiH doživjela najveći razvoj i prosperitet. Time bi se BiH stabilizirala, jer je najveća opasnost za bosanski narod vlada, pa mu treba zaštita od sopstvenih političara i države koja pljačka.

Kako bi izgledao taj protektorat?

- Prvo bi se ukinula oba entiteta, te "Herceg Bosna", a tri godine ne bi bilo izbora. Zabranili bi zakonom sve nacionalne stranke koje su na vlasti, preduzeli bi kontrolu nad policijom, ukinule bi se sve vojne formacije, jer BiH ne treba vojska, ona ima NATO snage koje će je braniti. Dakle, po mišljenju nekih predstavnika međunarodne zajednice idealno rješenje za BiH je protektorat.

Mislite li da bi takvo rješenje bilo prihvaćeno u BiH?

- Vladajuće snage to ne bi prihvatile, ali mislim da narod bi, jer dobro znaju kako im je pod vlašću svojih političara. To je rezultat koji je nepoželjan kod domaćih političara i zato bi baš oni trebali biti oprezni kada traže reviziju Dejtonskog sporazuma, jer rezultati mogu biti drugačiji od onih koje su oni očekivali. Aktuelne vlasti moraju misliti i na planove koje međunarodna zajednica ima s BiH, zbog nesprovođenja Dejtona.

 

"Avaz online" site je optimiziran za rezoluciju 800X600 sa 24-bitnom bojom i multilanguage supportom tj. podrškom za windows-1250 standard i Microsoft Internet Explorer 4.0 ili veći.
Copyright © NIK Avaz DJL 1999

Nazad!

Sport Azra Homepage E-mail webmasteru Arhiva Impresum