Nazad!

14.05.99

I generali lazu

Gojko BERIC

Laz je obicno svojina politicara. Ali i generali znaju da lazu. Govoreci u srijedu na proslavi Dana Vojske Republike Srpske, njen prvi covjek, Momir Talic, izrekao je pod generalskom kapom sljedecu tvrdnju: "Nasa junacka vojska zastitila je srpski narod od istrebljenja kojim su mu neprijatelji prijetili." Ti strasni, neidentifikovani ali svima poznati neprijatelji su - a ko bi drugi bio - Bosnjaci i Hrvati.

Jedan pjesnik je rekao kako, nazalost, ne zivimo medju istinama, vec medju ljudima. Ljudi su tu da lazu. I general Talic je tu da laze. Ali cinjenice su uvijek cinjenice. Bosanskim Srbima niko i nicim nije prijetio, nego je, naprotiv, njihov lider Radovan Karadzic bio taj koji je sa govornice drzavnog Parlamenta najavio nestanak muslimanskog naroda. Nekoliko mjeseci kasnije psihijatar je, punom snagom, presao sa rijeci na djelo.

Karadzica vise nema na politickoj sceni. Skriva se negdje u bosanskim sumama, ziveci sa hipotekom najtrazenijeg ratnog zlocinca na svijetu. Njegovom vojskom, koja se proslavila masovnim ubijanjem civila sa distance i pokoljem u Srebrenici, komandovao je general Ratko Mladic, drugi na listi optuzenih za ratne zlocine u BiH.

I tu su stvari savrseno jasne i kao takve ovjerene pecatom medjunarodne zajednice.

Shvatam generala Talica. Sada je on na celu te nejunacke i neslavne vojske, ciju agresiju i zlocine valja predstaviti kao odbrambeni rat srpskog naroda. Nema drugog nacina da se to ucini osim jednog: lagati i samo lagati. Znam da Srbima takva laz prija vise nego miris tamjana, pa u tom pogledu njihovi anesteticari, u koje spada i pomenuti general, nemaju nikakvih problema. Srpski mentalni oklop neprobojan je za istinu o ratu koji je vodjen protiv BiH.

Sve dok taj oklop ne bude razbijen, ova zemlja ce, umjesto na ozbiljnu drzavu, liciti na zapustenu zajednicku kucu ciji zavadjeni stanari, zaziruci jedni od drugih, spavaju naoruzani.

Gojko BERIC

Nazad!

Copyright © 1999 OSLOBODJENJE Sarajevo - Kontakt info@oslobodjenje.net
Stranice su optimirane za rezoluciju 800x600 pixela, True Color