Nazad!

DANI home page

 

Genocid

 

Rijec genocid grcko je latinska kovanica (genos - rod, pleme; occidere - ubiti) i vrlo je mlada. Nijemci za nju imaju sinonim Volkermord, a i u nasem jeziku ona se prevodi kao ubojstvo naroda, istrebljenje nacije. To je pojam bez historije i smisla, jer on ukida i historiju i smisao. Rupa u rjecniku, slijepa mrlja jezika.

Rijec je nastala 1946. godine na sudjenju ratnim zlocincima u Nürnbergu. Nakon sto su zemlje Alijanse porazile Hitlerovu vojnu masinu, odlucile su da ce "do kraja svijeta" goniti one koji su odgovorni za zvjerstva, pokolje i pokusaj unistenja pojedinih naroda i suditi im za njihova zlodjela. Na optuzenicku klupu Medjunarodnog tribunala tad su izvedeni planeri i izvrsitelji genocida: Göring, Hess, Ribbentrop, Rossenberg i drugi djavolovi segrti. Njihov "mudri vodja" Hitler nije se pojavio na sudjenju, jer je presudio sam sebi pucnjem u sljepoocnicu u nekoj od misjih rupa Trecega Reicha. Moderni svijet tad je rekao "nie mehr" i zakleo se da se genocid nikad vise nece ponoviti.

Ali, vrag nikad ne spava, vec smislja kako ce ponoviti zlo. Pocetkom devedesetih na Balkanu se pojavio novi führer - Slobodan Milosevic. Pod geslom "ili ce Srbija biti drzava, ili je nece biti", poceo je rat sa svim susjednim narodima i drzavama, postajuci nakazna balkanska replika Hitlera. Otetim oruzjem zajednicke drzave kratko je ratovao sa Slovencima, a potom pokusao djelimicno unistenje Hrvatske i totalno unistenje Bosne i Hercegovine. Deset godina ovaj ratoborni tiranin, kako ga je ovih dana nazvao americki predsjednik Bill Clinton, divljao je pred licem svijeta, unistavajuci gradove, osnivajuci koncentracijske logore, kopajuci masovne grobnice za sve one koji su bili krivi samo zato sto nisu pripadali njegovu plemenu.

Demokratske zemlje Europe i svijeta odbijale su u pocetku priznati da je to sto Milosevic radi uistinu genocid (v. Roy Gutman, Svjedok genocida, Zagreb, 1994.), pa su ovog nesretnika pustile da i dalje divlja, pokusavajuci s njim napraviti nekakav mefistofelovski sporazum. Godinama su ga blago prekorijevali, a on je taj prijekor shvacao kao odobrenje za nova, sve veca i sve strasnija nedjela.

Kad je odlucio unistiti drevne stanovnike svoje zemlje, pripadnike najstarijeg evropskog naroda, kosovske Albance, objavio je rat cijelom civiliziranom svijetu. Snage Nato-alijanse sad vode cudni rat s njim, pokusavajuci iz zraka onesposobiti njegova rusilacka postrojenja, dok on, pijan od krvi, u tome tek vidi novi povod i "opravdanje" za nastavak genocida. Desetine bombi padaju diljem njegove zemlje, dok on stotine tisuca Albanaca tjera iz nje ili pod nju. On prizeljkuje treci svjetski rat.

Ne zavrsi li pred Medjunarodnim sudom u Haagu (ili barem, kao njegov predsasnik, u mracnom podzemnome sklonistu), ostvarit ce se stara prorocanstva da ce ulaskom u treci milenij nas svijet uistinu otici dodjavola.

Objavljeno u broju 100, 26. APRIL / TRAVANJ 1999.

 

Nazad!

Povratak na vrh strane
  Na vrh

© Copyright Nezavisni magazin DANI, 1999.