Nazad!

DANI home page

 

IZVJESNA KOPNENA INTERVENCIJA

Prica o tajnom pronalasku Nikole Tesle, "vazdusnom kisobranu", neprobojnom oklopu kojim bi se teritorija "srpskih zemalja" mogla prekriti, tako da postane zasticena od raketa i aviona, pricana godinama od usta do usta, i samo povremeno plasirana putem medija, a iz glava iluzionista, kakvi su Milic od Macve i Momo Kapor, skoro da je bila zaboravljena nakon vazdusne intervencije nad Bosnom. Sada se, dok traju NATO-udari, ispredaju nove price koje kruze medju mitovima i legendama sklonom narodu. Neustrasivi piloti, obicno po dvojica, sto ulijecu medju neprijateljske avione na nepoznatim letjelicama (jos se niko nije sjetio da bi to mogao da bude cuveni Momcilov krilati konj Jabucilo), prave takav haos i pometnju medju agresorima da se ovi od zbunjenosti i straha naprosto stropostavaju i u paramparcad razbijaju, da im ne ostane ni traga ni glasa.

Za to vrijeme srpski artiljerci, duboko ukopani po sumama i kucama, i na gladan stomak (dnevno sljedovanje hrane je vekna hljeba i pasteta na dvojicu), debelo povukli dobre sljive, osluskuju brujanje NATO-eskadrile, naculjenih usiju koje bi vjesto prepoznavale "borbu u vazduhu", "Jeremijinog topa" i slicne zvucne sekvence, mastom nadahnutim sluhom.

Ratoborne domacice i trecepozivci, kao i uvijek, tretiraju samo visoku politiku. Nepokolebljivo su ubijedjeni u tvrdnju kako u Generalstabu Vojske Jugoslavije sjedi grupa strucnjaka - telepata, koji danonocno, pod komandom vrhovnog komandanta Slobodana Milosevica, sugestivno uticu na tok misli zlikovaca avijaticara, od cega se ovima naskroz pomuti u glavi. Kako bi inace drugacije i mogao biti oboren F-117, "nevidljivi avion"?

A o podvizima diverzanata koji upadaju u susjedne zemlje i rsum prave, samo je nedavno u vazduh podignuto tridesetak helikoptera "apaca" stacioniranih na skopskom aerodromu, suvisno je trositi rijeci. U svakom slucaju, kako se odvijaju stvari, potpuno je sigurno da ce NATO biti primoran da vrlo brzo na Kosovo posalje kopnene trupe, jer ce nakon hrabre, efikasne i pozrtvovane odbrane srpskog neba ova alijansa jednostavno ostati bez aviona.

Objavljeno u broju 100, 26. APRIL / TRAVANJ 1999.

Nazad!

Povratak na vrh strane
  Na vrh

© Copyright Nezavisni magazin DANI, 1999.