Nazad!

DANI home page

MIRNES AJANOVIC

Da nema Mirnesa Ajanovica - trebalo bi ga izmisliti. Naime, ne postoji licnost koja potpunije predstavlja otuznu rezultantu bosanskog i bosnjackog politickog primitivizma, neobrazovanosti, drskosti, demagogije, frustriranosti, nekompetentnosti, pragmatizma, bezobrazluka i uspjesnosti. Samo u zemlji kakva je danasnja Bosna i Hercegovina moguci su izborni rezultati koji ce umjesto profesora dr. Zdravka Grebe u parlamentarne klupe dovesti bivseg sofera autobusa na lokalnim tuzlanskim linijama.

Jedna od rijetkih tekovina savremenih politickih drustava koju je Bosna i Hercegovina usvojila jeste i postojanje ekstravagantnih politickih licnosti. Danasnji makedonski premijer Ljupco Georgijevski svoju politicku karijeru je poceo kao totalni autsajder. Paznju javnosti prvi put nije privukao ozbiljnim politickim idejama, vec izjavom da bi "rado polizao sve zene na svijetu". Sjecate li se Ivana Krambergera, dobrog covjeka iz Negove, koji je na slovenskim izborima osvojio skoro petinu glasova u utrci za predsjednika drzave? Krambergerovu prepoznatljivost, koja je ustvari bila i sustina njegovog politickog programa, obezbjedjivao je majmun koji nije silazio sa njegovog ramena.

Mirnesu Ajanovicu majmun ne treba. Dovoljan je sebi i glasacima, koji se svete drustvu kojim su nezadovoljni glasajuci upravo za njega. Dakle, glasajuci za medij kroz koji ce progovoriti - ne birajuci rjecnik - glas nostalgicara za Titovim vaktom, razocaranog borca, radnika na cekanju, "manjinskog povratnika", mahalasa zeljnog cirkusa i u parlamentu, te onog glasaca koji je uvjeren da njegov glas "ionako nista ne odlucuje".

Predsjednik Bosanske jednocelijske stranke ima punu svijest o profilu svojih glasaca i u skladu sa njihovim ocekivanjima se i ponasa. Zato je Ajanovic ozbiljan politicar. Zato on sebi moze dozvoliti tako uvredljive i prizemne atake na sve i svakog - od Muhameda Filipovica preko Irfana Ajanovica do Selima Beslagica. U normalnoj zemlji lider Bosanske stranke bi nakon svojih predstava bio tretiran kao zanimljiv underground performer, a ako bi pretendirao da bude ozbiljno politicki shvacen, bio bi pozvan na psihijatrijsko vjestacenje kojim bi se utvrdjivala zakonski neophodna poslovna sposobnost. No, ovo je Bosna i Mirnes Ajanovic nije mogao probrati tacnije ime stranke na cijem celu se nalazi.

 

Objavljeno u broju 106 DANA, 11. juni / lipanj 1999.

 

Nazad!

Povratak na vrh strane
 Na vrh

© Copyright Nezavisni magazin DANI, 1999.